Lærlinger sikter mot stjernene!

4. feb 2025

To Rom og Kjøkken i Trondheim sender to av sine mest talentfulle lærlinger, Marita Landstad Hindenes (19) og Emma Johanne Torpet (19) til NM for kokk- og servitørlærlinger.

Med lagleder Charlotte i spissen har de forberedt seg intenst til konkurransen som finner sted i Stavanger. To Rom og Kjøkken markerer også sitt 20-årsjubileum i 2025, og for Marita har det en helt spesiell betydning.

– Jeg er født på akkurat samme dag som restauranten åpnet, den 10. oktober for 20 år siden. Det gjør det ekstra spesielt å få representere restauranten i NM dette året, sier Marita.

Etter juleferien har treningsmengden økt betraktelig, med minst to treninger i uka og ofte enda mer. Forberedelsene startet allerede etter Trondheims-cupen i oktober, der de konkurrerte mot lærlinger fra hele Trøndelag. Denne konkurransen ga verdifull erfaring og motivasjon til å satse videre.

– Vi har trent utrolig mye, til og med på søndager! Det er viktig for oss å være best mulig forberedt, sier Emma Johanne Torpet.

Sosialt fellesskap og faglig utvikling

Marita og Emma deltar i sitt fjerde mesterskap, og Marita var med og vant Tine-cup i 2023, sammen Strinda VGS. De mener begge at de utfyller hverandre godt.

– Marita er utrolig sterk på teori, mens jeg er mer praktisk og liker å snakke med folk. Sammen er vi et veldig godt team, forklarer Emma.

– Jeg hadde egentlig et mål om å bli konditor, forteller Marita, men fikk ikke plass på utplassering. I stedet var jeg på utplassering i restaurant, og da fant jeg ut at det var dette jeg virkelig ville drive med.

Lærlingene trekker frem det gode miljøet i bransjen og hvordan konkurranser gir mulighet til å knytte kontakter med andre i samme yrke.

– Vi kjenner mange av de andre deltakerne fra skole og jobb, både i Trondheim og resten av landet. Det er veldig sosialt og inspirerende å møte folk som har gått samme vei som oss, sier Marita.

 

En krevende konkurranse

ASKO Servering Norgescup er en av de viktigste konkurransene for kokk- og servitørlærlinger i Norge. Totalt deltar åtte servitørlag i mesterskapet, hvor seks går videre til finalen. Konkurransen består av en rekke krevende oppgaver, blant annet borddekking, der tema i år er «hyllest til servitøren».

– Vi har funnet all pynten selv. Vi er opptatt av gjenbruk, så mye av det vi bruker er lånt eller hentet fra steder der vi fant det passende, sier Marita.

I tillegg venter teorioppgaver om kokkefaglige begreper, vin, øl, råvarer og generelle utfordringer i arbeidslivet.

– Det er ikke bare de praktiske oppgavene som teller. Vi må kunne alt fra teorien bak drinkene vi lager til hvilke råvarer som er i sesong, forteller Emma. En av de mest intense delene av konkurransen er speed-oppgavene, hvor deltakerne har ti minutter på hver oppgave.

– Vi kan for eksempel få en serviettbrettingsoppgave, der vi må brette fire like og seks ulike servietter på kort tid. Eller en blindlukttest av likør, vin og brennevin. Det gjelder å være skjerpet hele veien, sier Marita.

I tillegg til individuelle ferdigheter, er samspill mellom kokk- og servitørlagene avgjørende.

– I konkurransen blir vi koblet opp med kokkelag vi kanskje aldri har møtt før, så vi må finne gode løsninger sammen og samarbeide under press, sier Emma.

Store ambisjoner for mesterskapet

For Emma og Marita er målet en pallplass.

– Vi har trent så mye og er klare for å gi alt. Vi har et godt samarbeid og vet at vi kan prestere, sier Emma.
De ser konkurransen som en verdifull erfaring, ikke bare for fagprøven, men også for å utvikle seg videre i yrket.

– Det vi lærer her, tar vi med oss videre. Vi har fått mye ansvar og tillit fra starten av her på To Rom og Kjøkken. Hvis vi blir pushet litt og får mulighet til å ta styringen, vokser vi raskere og blir tryggere i jobben, sier Marita.

Emma har ambisjoner om å jobbe internasjonalt i fremtiden og ser fagbrevet som en døråpner til restauranter over hele verden.

– Jeg har lyst til å reise ut og jobbe i utlandet. Kompetansen vi får her er gull verdt, og fagbrevet kan brukes overalt, sier hun.

Vi ønsker dem lykke til i NM!

Shopping cart0
Du har ikke bestilt noe ennå!
Continue shopping
0